5 põhjust, miks kodus õunamahla tegemine on parim otsus

Möödas on ajad, mil pere toidulaud sõltus suuresti enda põllulapist või sellest, mida külalaadal pakuti. Pea piiramatu valikuga supermarketites leidub kõike, millest oskad ja ei oska unistada. Seal hulgas ka erinevad mahlad ja mahlajoogid. Ja sellest hoolimata leidub inimesi, kelle jaoks kodus õunamahla tegemine on igasügisene harjumus. Miks siis nii?

Kodune õunamahl on keskkonnasõbralikum

Kodus mahla tegemine vähendab oluliselt kasutatud pakendite hunnikut ning mis veelgi tähtsam, vähendab poetoodete soetamisega seotud CO2-jalajälge.

See tähendab, et kodune õunamahl säästab loodust ja sinu rahakotti!

Reeglina on kodune õunamahl klaaspurgis, lisaks plekist purgikaas. Ehk tuleb juurde arvestada paberist silt, kuhu kirjutada “Õunamahl 2024” ning ongi kõik! Plussiks on seegi, et klaaspurke saab taaskasutada.

Üks aasta on purgis õunamahl, järgmisel aastal kreegimoos ja kolmandal hoopis isevalmistatud ketšup.

Lisaks purkidele on teine hea mahla säilitusmeetod mahlapressi säiilituskott.

Mahla säilituskottidele on lisatud kraan, mis muudab mahla säilituskotist kättesaamise üllatavalt lihtsaks. Tänu kraanile ei pääse õhk erinevalt klaaspurgi kaane lahti-peale-lahti mängust mahlale ligi ja mahla saab juua pikema aja jooksul. Säilituskotid ei ole küll korduvkasutatavad, ent on siiski keskkonnasõbralikum valik, kui poest lõputute tetrapakendite ostmine ja nende prügimäele saatmine.

Osta õunamahla press ning avasta uus tore hobi

Kõigepealt valid, milline on sinu jaoks sobivaim õunamahla press.

Seejärel sooritad ostu, press jõuab koju ning siis on põnev esimene kord õunamahla press ja purustaja tööle panna.

Valid õunad, hakkad tegutsema, lõpuks villid mahla kottidesse ning kirjutad neile hoole ja armastusega mahla nime ja kuupäeva peale.

Pool aastat hiljem peolauale mahlakannu tuues saad au ja uhkusega öelda: “Näete, selle mahla tegin ma septembris, mäletate, tol päeval kui tohutult tormas. Ja väike Marike aitas ka!”

Ei tohiks olla üllatav, kuivõrd suurt rõõmu ja rahulolu pakub millegi ise tegemine.

Tore on käia restoranides söömas ja mugav on osta poest valmistoitu, ent kodutoidul on teine mekk. Miks mitte laiendada see isetegemise rõõm ka mahlale?

Õunamahla valmistamine on tore hobi, mida saab teha terve perega, sest jõukohase ülesande leiab igaühele. Alates sobivate õunte korjamisest ja mahlapressi kasutamisest, lõpetades purgisiltide kaunistamise ja mahlapurkide riiulisse viimisega.

Tead, mida sa jood

Poest ostes on mahlapakil kirjas, mis on sinna sisse läinud. Millal sa seda viimati lugesid ja selgeks tegid, mis ühe või teise termini taga peitub?

Tihtipeale on see nimekiri päris pikk, et garateerida toote säilivus transpordi jooksul, poeriiulil oodates ning kodudesse jõudes. 

Kodus tehtud mahla koostise üle on sul täielik kontroll.

Sina otsustad, mis läheb mahlapressi ja mahla sisse ning mis mitte. Kodus valmistatud mahl ei sisalda kunstlikke lisaaineid ega säilitusaineid, mis poodides on pigem reegliks kui erandiks.

Lisaks on värskes  mahlas rohkem toitaineid, kui tööstuslikult töödeldud mahlas, kus rõhk on pandud pigem säilivusele ja kaubanduslikule välimusele.

Kodune õunamahl on rikkalikuma ning naturaalsema maitsega.

Poest soetatud õunamahlaga seda naljalt segi ei aja. 

Ja minnes veelgi täpsemaks, sul on võimalus valida, millised õunad ja millal mahlaks teha.

Väga head mahlaõunad on sügis- ja talveõunad nagu seda on Sügisjoonik ja Krista. Lisaks on populaarsed veel Krameri Tuviõun, Melba ja Sügisdessert. Äärmiselt levinud suveõun Valge Klaar tuleks aga mahlaks ära teha enne, kui need on täiesti küpseks saanud. 

Kindlasti on põnev katsetada, millise maitsega mahl ühest või teisest õunasordist tuleb! Keegi ei keela sinna lisamast ka täiendusi nagu ingver või kaneel või teha lausa segumahlasid, et tulemuseks oleks tõeliselt unikaalse maitsega mahl.

Väärt tooraine maksimaalne ära kasutamine

Esimesed küpsed õunad maitsevad alati eriti hästi. Neid tahaks haarata, nautida ning sõpradegagi jagada.

Piisab aga mõnest nädalast ja siis on käes tõeline õunauputus!

Õunakoogid, õunapirukad, õunavormid – tundub et kogu köögis tegutsemine kulgeb õunte ümber ja õuntega koos. Appi! Ime pole, et sellest varem või hiljem küllalt saab.

Õunamoos ja õunamahl on kaks varianti, kuidas õuntest pikemaks ajaks rõõmu jagub. Teed hoidised nüüd valmis ning võtad kapist välja mõne aja möödudes, kui oled õunte pugimisest puhanud.

Ja muide, koduste õunapuude puudust ei tähenda, et mahlavalmistamise rõõmudest ilma jääd. On täiesti tavaline näha eramajade aedade taga korve, kaste ning ämbreid, mis õunu täis ja kõrvalt silt: “Palun võta kaasa!”. Väga tihti ei ole õunapuuomanikul endal aega õuntega tegeleda. Kui keegi tuleb ning küpsed viljad lihtsalt ära korjab ja minema viib, on rõõm kahepoolne.

Tänu mahlapressile saad ära kasutada kõik õunad, mis muidu raisku läheksid. Tõeliselt säästlik ja keskkonnasõbralik viis, et ülejääke väärindada. 

Kodune õunamahl ei ole sugugi nii keeruline, kui kardad

Selge on see, et kes ei õpi, see ei oska. Sel põhjusel võib esimest korda õunamahla tegemine olla lausa hirmutav. Ei tea täpselt, mida siis kasutada, kuidas kasutada ning mis tuleb kindlasti ära teha või mis tuleb kindlasti tegemata jätta.

Kõige parem viis on aga lihtsalt pihta hakata! Ära sea endale esimesel mahlavaaritamisel liiga kõrget eesmärki.

Lubadus sättida riiulile viiskümmend mahlapurki on kindlasti liig. Sobib seegi, kui alustad viie mahlapurgiga. Nii saad esimesed katsetused tehtud ja järgmine kord on kõik juba palju lihtsam.

Ladu: Tähetorni 102, Tallinn

Ladu avatud: E – R 9.00 – 17.00